fantastic place for contemplation. m.

envisioned by WOJR, instead of a client’s brief, a storyline has influenced the program and design of ‘mask house’. the mysterious dwelling overlooks a lake and has been conceptualized as a place of refuge and contemplation for a man who has lost his younger brother.

despite its dark clad exterior of mask house, the sequence of rooms instill a sanctuary-like atmosphere that serves as a place of separation and protection that ‘removes one from the world of the everyday and offers passage to an other world.‘ the property is supported with stilts over a slope and is protected by a large slatted wall that covers the façade. the sanctuary is drawn-out through a series of thresholds that define a scalar sequence of nested interiors—each interior becoming successively more removed from one world and more connected to the next. the light wooded walls -a contrast to its envelope- instill a scandinavian aesthetic. large windows welcome views onto the lake and surrounding nature and as the WOJR say ‘provide one in search of sanctuary an abundance of opportunities to find refuge.’

click to jump